Oude Testament

Op deze pagina vindt u de verhalen van Bijbelverhalen op school die afkomstig zijn uit het Oude Testament. Klik op de knop bij het verhaal om naar het materiaal te gaan. Hiervoor moet u zijn ingelogd. Bent u geabonneerd op Hemel en Aarde, Kind op Maandag of Trefwoord en heeft u nog geen gebruikersaccount? U maakt dit eenvoudig aan via onze registratiepagina.

De schepping

De schepping

Naar een verhaal uit Genesis 1

Eerst was het helemaal donker en stil. Toen maakte God het licht. En hij maakte nog meer. Dat was het begin.

Abraham en Sara

Naar een verhaal uit Genesis 12-18

Abraham woont samen met zijn vrouw Sara in het land dat God hen heeft beloofd. Hij heeft ook beloofd dat zij een kind zouden krijgen, maar het wachten daarop duurt wel heel lang. Als Abraham en Sara heel oud zijn, gebeurt het toch: hun zoon Isaak wordt geboren.

Abraham en Sara

Jakob en Esau

Jakob en Esau

Naar een verhaal uit Genesis 27-28

Jakob en Esau zijn tweelingbroers. Esau is de oudste. Hij zal de zegen krijgen van zijn vader en de baas worden van de familie. Maar hun moeder Rebekka heeft een ander plan. Een plan voor Jakob.

Mozes in het biezen mandje

Naar een verhaal uit Exodus 2

De farao vindt dat er teveel mensen in zijn land wonen die er niet horen. Het worden er steeds meer. Dat wil hij niet meer. Er mogen geen jongetjes meer bij komen. Als Mozes wordt geboren, bedenkt zijn moeder een plan.

Mozes in het biezen mandje

Een stem uit een struik

Een stem uit een struik

Naar een verhaal uit Exodus 3

Mozes is een man geworden. Hij woont nu in een ander land. Zijn volk moet hard werken in Egypte. God wil dat Mozes hem helpt de Israëlieten te bevrijden.

David wordt koning

Naar een verhaal uit 1 Samuël 16:1-13

De mensen uit Israël willen een koning. De profeet Samuël zegt: ‘Wij hoeven geen koning. Want wij hebben God.’ Toch kiest God iemand voor hen uit. Het is Saul. Maar Saul is geen goede koning. Daarom stuurt God Samuël op weg naar Isaï. Een van zijn zonen moet de nieuwe koning worden. God kiest voor David.

David en Goliat

Naar een verhaal uit 1 Samuël 17

Koning Saul is bij zijn soldaten. Ze staan aan de ene kant van het dal. Aan de andere kant van het dal staan de soldaten van een ander leger met voorop de reus Goliath. Niemand van de soldaten durft tegen hem te vechten. Maar David, de kleine herdersjongen, durft het wel.

Ruth en Naomi

Naar een verhaal uit het Bijbelboek Ruth

Er is hongersnood in Bethlehem. Naomi vertrekt met haar gezin naar een ander land. Daar sterven haar man en zoons. Verdrietig gaat Naomi met haar schoondochter Ruth terug naar Bethlehem.

Ester

Naar een verhaal uit het Bijbelboek Ester

Ester, een joods meisje, wordt de nieuwe vrouw van de koning. Als ze op durft te staan tegen de gemene plannen van de koninklijke adviseur Haman, weet zij haar volk te redden.